Menü

Heti jótanácsok

KISS D FERENC PSZI-SEBÉSZ AKTUÁLIS HETI TANÁCSAI AZ EGÉSZSÉGEDÉRT

Ezen az oldalon próbálok tanácsokat adni a mindennapokra, olyan idézeteket írni, melyekbõl erõt meríthetnek, esetleg útmutatást kaphatnak. Ezt az oldalt figyelemmel kísérhetik, mert miden hét keddi napján friss tanácsokat helyezek el az egészségûnk megõrzésére, illetve elérésére vonatkozóan.
Korábbi jótanácsainkat is elolvashatják.

 

Eheti jótanácsunk:

 

Kiss D Ferenc eheti jótanácsa
 
2015.07.24.
 
 
 
 
Mi az a fehérje?
 
 
 
 A fehérje szó a görög “protos” szóból ered, jelentése: elsõ elem. A fehérjék elengedhetetlen elemei minden egyes élõ sejt növekedésének, felépülésének, jó mûködésének, valamint felépítésének. Ilyenek a hormonok, mint a vércukorszintet kontroláló inzulin; enzimek, mint az ételek emésztéséhez elengedhetetlen amiláz, lipáz vagy proteáz; antitestek, melyek segítenek minket a fertõzések leküzdésében; izomfehérjék, melyek az összehúzódást teszik lehetõvé és még számos egyéb. Tehát a fehérjék valóban elengedhetetlenek az élethez!
 
 
 
 
Fehérjék funkciói a szervezetben
 
 
 
o    A fehérje a szervezet legjelentõsebb (sejt) építõanyaga. Az izom 18-20% fehérjét tartalmaz.
o    A kötõszövetben, sejt közötti állományban található fehérje a kollagén és az elasztin. A kollagén az összfehérje mennyiség 20-25%-át adja, az elasztinhoz kötõdõ víz biztosítja pl. a bõr rugalmasságát (turgort).
o    Az oxigén és széndioxid transzportban is szerepet játszik a fehérje (a hemoglobin a tüdõben felveszi az oxigént, a mioglobin nevû fehérje, pedig az izomban raktározza).
o    Fehérjék az enzimek, amelyek az élõ szervezet egyes kémiai folyamatait specifikusan gyorsítják, ezek lehetnek egyszerû vagy összetett fehérjék. Hiányuk súlyos zavarokat idézhet elõ az anyagcserében (ezek többnyire öröklött állapotok).
o    A hormonok egy része is fehérje (8-40 aminosavból álló peptidek), így például az inzulin, az ACTH /adrenalin/→mellékvese, és a nemi hormonok, tiroxin→pajzsmirigy, és számos biológiailag aktív anyag, mit a hisztamin, dopamin és szerotonin.
o    A sejtmagok, a mitokondriumok, a riboszómák építõanyaga (genetikai kód) is fehérje.
o    Fontos szerepe van a sav-bázis egyensúly fenntartásában, ahol anionként szerepel.
o    Energiát ad, bár a fõ energiaszolgáltatók inkább a szénhidrátok és zsírok.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Mennyi fehérjére van szüksége egy embernek?
 
 
 
Vernon R. Young és Peter L. Pellett gondosan megvizsgálták az élet különbözõ szakaszaiban a növényi és az állati forrásból származó esszenciális aminosavakat. A felnõtt nõk és férfiak esetében testsúly kilogrammonként 0,80 gramm bevitele javallott naponta. Egy 64 kg-os ember esetében ez azt jelenti, hogy körülbelül napi 51 gramm fehérjét kell fogyasztania.
Példa a fenti követelménynek megfelelõ tipikus vegán menüre (külön étkezésekre felosztva): Egy csésze zabpehely (6 gramm), 5 dkg tofu (11 gramm), egy csésze brokkoli (4 gramm), egy csésze fõtt, barna rizs (5 gramm), 4 evõkanál mandula (7 gramm), egy csésze apróra vágott kelkáposzta (2,9 gramm), egy csésze fõtt bab (12 gramm), és egy csésze avokádó (2,9 gramm).
Az igazság az, hogy az emberek, (még a vegetáriánusok is, akik tartózkodnak a húsevéstõl, de tejet és/vagy tojást fogyasztanak) általában több fehérjét esznek, mint amit képesek feldolgozni. A túlzott mértékû állati fehérje bevitel hihetetlenül mérgezõ a testünk számára.
A máj korlátozottan képes a felesleges nitrogént húgysavvá alakítani, és a vér savassá válik. Ez nagy mennyiségû vízvesztést (kiszáradást), izomtömeg és kalciumvesztést okoz.  A legegészségesebb megoldás, ha változatosan, a széleskörû  fehérje választékot kihasználva étkezünk.
 
Melyek a legjobb növényi alapú fehérjeforrások?
 
 
 
 Számos fehérjedús növényi táplálék van. Ezek közé tartozik a tempe, fõtt szójabab, szejtán, lencse, bab, csicseriborsó (és a hummusz), az avokádó, tofu, gabonafélék, például a quinoa és teff (afrikai gluténmentes gabona), a borsó, mogyoróvaj, mandula, napraforgómag, teljes kiõrlésû kenyér, szójatej, spenót, brokkoli, zabpehely, kelkáposzta. A növényi eredetû táplálékok önmagukban nem tartalmaznak teljes értékû fehérjét, ezt állati fehérjével való kiegészítéssel vagy ún. komplettálással küszöbölhetjük ki. Ez azt jelenti, hogy úgy párasítjuk a különbözõ növényi eredetû táplálékokat, hogy tartalmazzák mind a 20 aminosavat (ugyanis különbözõ arányban tartalmazzák õket). Mivel a test képes elraktározni az aminsovata Nem szükséges azonban minden étkezés alkalmával teljes értékû fehérjét fogyasztani, de még naponta sem. A szervezet ugyanis „képes bármilyen aminosavhoz hozzájutni a saját tartalékából, ha az egy adott étkezésbõl hiányzik is.”
Kiemelném még a teljes kiõrlésû tönkölybúzát, amely hihetetlen jó fehérjeforrás és rendkívül gazdag az aminosavakban! Dióval, mandulával párosítva annyi fehérjét tartalmaz, mint egy nagy adag hús. Ráadásul, míg a növényi fehérje emészthetõ, ezzel szemben az állati fehérjét kevesen tudják teljesen megemészteni, legtöbb esetben a belekben rothadásnak indul, így okozva emésztõrendszeri problémákat.
Figyeljünk, hogy teljes értékû gabonákat fogyasszunk, ne finomítottat. A zöldségek levelei is tartalmaznak fehérjét, fogyasztásukat nem lehet eléggé kihangsúlyozni. A túró, kefir, vaj, tojás szintén jó bevitelt jelent, viszont az általános szabályt tartsuk be: a napi állati fehérjebevitel ne lépje túl az étrend 10%-át.
 
 
 
 
 
A magokról részletesebben:
 
 
 
 
Sokan fogyasztják az olajos magvakat csak úgy önmagukban pucolás után, de nem árt azonban tudni, hogy nagyságuktól függõen érdemes õket beáztatni pár órára. Erre a könnyebb emészthetõség miatt van szükség, ilyenkor a magokban található enzimgátló anyagok inaktiválódnak.
Az olajos magokból nem csak növényi olajokat készítenek, hanem sokféle növényi tejet is. Ezek a növényi tejek tejfehérje allergia vagy tejcukor érzékenység esetén tejpótlóként szolgálnak azoknak az embereknek, akik a tehéntejet nem tudják fogyasztani. Diétázók, sportolók, fogyókúrázók, de a vegetáriánusok is szívesen fogyasztanak különbözõ növényi tejeket, és mindenkinek ajánlott, aki egy kicsit is szeretne odafigyelni az egészségére.
Növényi tejek közül a legismertebbek: a szójatej, a zabtej, a mandulatej, a kókusztej, rizstej, de létezik kölesital vagy tönkölybúzaital, ill. sárgaborsótej és fekete szezámtej is. Vannak natúr és ízesített változatok is (pl.: vaníliás, csokis vagy epres).
Az olajos magvak nagyon magas fehérjetartalommal bírnak, némelyikük a húsokéval is versenyre kel, ilyen pl.: a mandula vagy a dió. Szív-és érrendszeri védõhatásuk régóta ismert és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is jelentõsen csökkenti a rendszeres fogyasztásuk. Az olajos magvakban található illóolajok gazdag antioxidánsok, így segítenek a szabad gyökök elleni harcban.
Nagyon gyakran csak ízletes nasiként gondolunk az olajos magvakra és a magas zsírtartalmuk miatt sokszor teljesen számûzzük õket az étrendünkbõl. Az olajos magvak azonban gazdag vitamin-és ásványi anyag források, jelentõs egészségvédõ hatással bírnak, érdemes mindennap fogyasztani belõlük egy kisebb mennyiséget.
Általában igaz az olajos magvakra, hogy nagyobb mennyiségû többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, ezért figyelnünk kell rájuk, mert könnyebben megromlanak, avasodnak. A belõlük készülõ olajokat (pl.: dióolaj, tökmagolaj, szezámolaj vagy mogyoróolaj) éppen ezért célszerû mindig rövid ideig és sötét helyen tárolni.
Amikor stresszesebbek, idegesebbek vagyunk, pár szem olajos mag gazdag B-vitamin és magnézium tartalmának köszönhetõen, igazi gyógyír lehet feszült, fáradt idegeinkre, energiát, lendületet ad a szervezetnek egy-egy fárasztó napon.
 
 
Sokan fogyasztják az olajos magvakat csak úgy önmagukban pucolás után, de nem árt azonban tudni, hogy nagyságuktól függõen érdemes õket beáztatni pár órára. Erre a könnyebb emészthetõség miatt van szükség, ilyenkor a magokban található enzimgátló anyagok inaktiválódnak.
Az olajos magokból nem csak növényi olajokat készítenek, hanem sokféle növényi tejet is. Ezek a növényi tejek tejfehérje allergia vagy tejcukor érzékenység esetén tejpótlóként szolgálnak azoknak az embereknek, akik a tehéntejet nem tudják fogyasztani. Diétázók, sportolók, fogyókúrázók, de a vegetáriánusok is szívesen fogyasztanak különbözõ növényi tejeket, és mindenkinek ajánlott, aki egy kicsit is szeretne odafigyelni az egészségére.
 
 
 
 
 
 
Mi a helyzet, a teljes értékû fehérjékkel és az aminosavakkal?
 
 
 
 
 Minden növény, amely fehérjét biztosít - beleérve a gabonát, a hüvelyeseket, a dióféléket, a magvakat, és a zöldségeket –, tartalmazza az emberek számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat. Egyes növényi élelmiszerek a szükségesnél alacsonyabb mértékben tartalmazzák ezeket, de ez nem számít azok esetében, akik egészséges, kiegyensúlyozott vegán táplálkozást folytatnak. Az emberi szervezet ideiglenesen képes az aminosavak tárolására. Egy adott napon belül elfogyasztott élelmiszerek aminosav tartalmából képes megfelelõ mennyiségben és arányban elõállítani a protein építõköveit."
Amíg különbözõ növényi alapú élelmiszereket fogyasztasz naponta, tehát  hüvelyeseket, például babot, szójás ételeket, mogyorót, fehérjében gazdag gabonákat, nem lesz proteinhiányod állati eredetû táplálék nélkül.
 
 
 
 
 
A legjobb állati eredetû fehérjeforrás:
 
 
 
 
 Érdemes a fehér húsokra törekednünk, mert ezeknek kisebb a zsír és nagyobb a fehérje tartalma, és ezekrõl a zsírt nagyon könnyen eltávolíthatjuk a szárnyas bõrének leszedésével. T
Az elsõszámú fehérje források a baromfihúsok, mert ezek tartalmazzák a legnagyobb százalékban a fehérjét.
 
 
 
Csirke
 
A csirkemell az egyik legnépszerûbb és legjelentõsebb fehérjeforrás. Bõr nélkül fogyasztva a zsírtartalma is alacsony, miközben sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes a mindennapi táplálkozásba beilleszteni. Tartalmazza a nyolc esszenciális aminosavat, ami nélkülözhetetlen a szervezeted számára. A benne található kis mennyiségû zsír is „jó” zsír, mert telítetlen, ami véd a szívbetegségek ellen. Ezen tulajdonsága miatt javasolják az orvosok és a táplálkozási tanácsadók a vörös húsok alternatívájaként, melyek zsírtartalma inkább a telített „rossz” zsír oldalára billen.
 
 
 
 
Pulyka
 
Pulykának is a mellrész a legzsírtalanabb része. Sajnos ez a pulykacombról nem mondható el.
 
 
 
 
Sovány marhahús
 
A marhának legsoványabb húsa a bélszín, de maga a marhahús egészének zsírtartalma csak valamivel magasabb, mint a csirkéé. A marhahús annak ellenére, hogy vöröshús, kiváló fehérjeforrás, bõvelkedik olyan anyagokban, mint például a kreatin, ezért inkább azoknak javallott a fogyasztása (nem korlátlanul), akik azon vannak, hogy testi erejük fokozódjon, gondolok itt a nehézatlétákra, súlyemelõkre, erõemelõkre, versenyzõ testépítõkre. Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint remek esszenciális aminosav forrás is egyben.
Szintén természetes forrása a CLA zsírsavnak, amely a zsírmentes izomzat és a testzsír-csökkentõ hatásáról ismert. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Halak:
 
Mind a tengeri, mind az édesvízi halak húsa könnyen emészthetõ, jó fehérjeforrásnak számítanak, mivel kb. 15-20% fehérjét tartalmaznak.
 A halak húsa vitaminok közül B1, B2, B12 vitaminokat, ásványi anyagok közül foszfort, nátriumot, vasat, cinket, szelént, jódot tartalmaznak.  A halak mája jó A- és D-vitaminforrás.Érdemes például tõkehalmájat fogyasztani, mert a benne lévõ D-vitamin hozzájárul a csontok és fogak egészségéhez.
Ha halkonzervet eszünk még jó nagy mennyiségû kalciumot is magunkhoz vehetünk, mivel a puha halcsontocskákat is elfogyasztjuk. Ne felejtsük el a tenger gyümölcseit sem! Ide soroljuk a rákokat, kagylókat, polipokat, amik szintén kiváló fehérje források, és sok ásványi anyagot is tartalmaznak. Fõként fluor, jód, szelén, vas és cink van bennük.
 
 
 
Lazac
 
A fehérjében, omega-3 zsírsavakban és D-vitaminban bõvelkedõ lazac az egyik legkedveltebb halétel. Semleges íze és gyönyörû színe miatt sokan fogyasztják. Nagyon finom sütve, grillezve, szendvicsre téve is, a felhasználásával gyorsan készíthetõ lazacos tészta vacsorára, de a lazackrém is mennyei.
 
 
 
Szardínia
 
A pici halból készült olajos konzervet legjobb vajas kenyérrel és sok citrommal enni, de nagyon finom krémeket, pástétomokat, rakott ételeket vagy tésztát készíthetsz belõle.
 
 
 
Kagyló
 
A kagyló nem túl gyakori Magyarországon, de néhány tengeri ételeket is felszolgáló vagy kínai étteremben találkozhatsz vele. Ha magad szeretnél vele kísérletezni, akkor a nagyobb szupermarketek fagyasztott termékei között nézz körül. Zsírtartalma magasabb a rákhoz képest, viszont koleszterint alig tartalmaz. Könnyen emészthetõ, értékes fehérjeforrás. Az emberi szervezet számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyagokat tartalmaz. A kagyló fluort, szelént, jódot, vasat, cinket. Rendszeres fogyasztásuk vérkoleszterinszint-csökkenést eredményezhet.
 
 
 
Garnélarák
 
A magas fehérjetartalmú rák bõvelkedik B12-vitaminban és szelénben. A kagylóhoz hasonlóan a fagyasztott áruk között találod, de a konzervek között is akad pl. ráksaláta. Nagyon finom tésztaételekben, levesbetétként, rizottóban vagy rákszószként elkészítve is.
 
 
 
 
Pisztráng
 
A lazachoz hasonló pisztrángot az olajos konzervek között kell keresni, de a fagyasztott halak között is elõ szokott fordulni. A pisztráng nagy elõnye, hogy kevés benne a szálka, olcsó és gyorsan elkészíthetõ. Nagyon finom sütve, salátával, de grillezve, párolva vagy fõzve is érdemes megkóstolni.
 
 
 
 
Tonhal 
 
A magas fehérjetartalmú tonhal is nagyon népszerû.
 
 
 
Kaviár
 
A kaviár egy olyan ritka és értékes hatóanyag, amely az élõ szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakból és peptidekbõl épül fel. A bõrszövet igényeinek megfelelõen ezek az aminosavak természetes módon szívódnak fel a kaviársejtekbõl. Kiváló sejtépítõ tulajdonságát kihasználva, éppen ezért gyakran alkalmazzák bõrszövet regeneráló celluloterápiára (sejtterápia) is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Forrás: http://laveganista.blog.hu/

 

Kép forrása: http://m2.interfex.eu/

 

Kiss D Ferenc pszi-sebész eheti jótanácsa: 

2015.06.18.

 
 
 
Melyek a legegészségesebb szénhidrát tartalmú élelmiszerek:
 
Azok a szénhidrátok számítanak egészségesnek, amelyeknek a glikémiás indexe alacsony. A glikémiás index egy olyan számérték, amely alapján csoportosítják a szénhidrátokat egy 0-100 terjedõ skálán, hogy melyik milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben és melyik milyen hatással van a vércukorszintre. Az alacsony glikémiás indexû ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, és ez által hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak. Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál kevesebb glükozt juttat a szervezetünkbe és ennek köszönhetõen a hasnyálmirigyben lévõ Langerhans szigetek B- sejtjeink is kevesebb inzulint kell elválasztaniuk ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekbe. Ezzel együtt a zsírraktározása is minimális szinten marad. Tehát a magas glikémiás indexel rendelkezõ ételek jobban megemelik a vércukorszintet, melyre a szervezet nagyobb inzulintermeléssel reagál, hogy szabályozni tudja azt. A jelentõs inzulintermelést követõen a vércukorszint hírtelen esik vissza ingadozó vércukorszintet okozva. A visszaesõ vércukorszint hamar éhséget okoz, mely ismételt evésre kényszeríti az embert és az ördögi kör folytatódik, mely gyors elhízáshoz vezet. Az ingadózó vércukorszint az elhízás mellett számos egészségügyi probléma forrása is többek között szív és érrendszeri megbetegedéseké, valamint a cukorbetegségé is.
 
 
Az élelmiszerek glikámiás indexének a meghatározása
 
 
Az élelmiszerek glikémiás indexe rengeteg tényezõtõl függ, így azt csak vizsgálattal lehet meghatározni. A GI értéket elsõsorban az adott élelmiszer szénhidráttartalma és a szénhidrátok összetétele határozza meg, melyet az élelmiszer fehérje, zsír, rost és számos egyéb tényezõje fogja befolyásolni. Ezért fordulhat elõ sok élelmiszer esetén, hogy bár sok szénhidrátot tartalmaz, még is viszonylag alacsony a GI-je. Sok esetben az adott élelmiszer olyan kevés szénhidrátot tartalmaz vagy az élelmiszer jellegébõl adódóan olyan okok állnak fent, melyek nem teszik lehetõvé a glikémiás index meghatározását, így rengeteg élelmiszer glikémiás indexe még nem ismert.
 
Fontos, hogy mi magunk is megfigyeljük, milyen ételekre hogyan reagál a szervezetünk. Egyes emberekben a különbözõ szénhidrátok másképpen befolyásolják a vércukorszint emelkedést. Ennek alapján lehet és szükséges változtatni a diétát.
 
 
 
Milyen Glikémiás indexek a jók?
 
 
 A táplálékok GI-je magas, ha GI indexük 60-100 közötti, ezeket inkább mellõzük, ha a GI-diétát választjuk. A 40 és 59 közötti GI érték közepesnek mondható, ezekbõl gyakrabban ehetünk, míg az alacsonyabb, 40 alatti GI-jû ételeket-élelmiszereket rendszeresen fogyaszthatjuk.
 
 
Glikémiás Indexet befolyásoló tényezõk:
 

1. Szénhidráttípus. Általánosságban elmondható, hogy a csonthéjas, bogyós és savanyú citrus gyümölcsöknek, a föld felett növõ zöldségeknek (továbbá a reteknek és hagymának) és hüvelyeseknek kicsi a GI-értékük.
A föld felszíne alatt növõ zöldségeknek (gyökérnövényeknek, pl. burgonya, répa, cékla), a finomra õrölt gabonalisztbõl készült péktermékeknek, valamint a rizsnek nagy a GI-értékük.
 
2. Rosttartalom. A rosttartalom is csökkenti a Glikémiás Indexet. Minél rostdúsabb egy étel, annál alacsonyabb a GI-je. 
 
3. A fehérjében gazdag ételek (sajt, hús, hal, tojás) csökkentik a velük fogyasztott szénhidrátok Glikémiás Indexét.
 
4. Az ételek savassága, savanyúsága csökkenti az együttfogyasztott szénhidrátok GI-jét. Például két evõkanál citromlé akár 30%-kal is csökkentheti a GI-értéket. A salátáknál alkalmazott ecetes lé ugyanilyen hatású. 
 
5. A szénhidrátok formája, vagyis a részecskék, szemcsék mérete is meghatározza a GI-értéket. Minél kisebb a részecske mérete – minél finomabbra õrlik a gabonát, minél kisebbre aprítják a szénhidrátot (püré, turmixolás) –, annál nagyobb a GI értéke.
 
6. A fõzési idõ. Minél hosszabban fõzzük a burgonyát, tésztát és rizst, a szénhidrátjuk annál gyorsabban szívódik fel a vérbe, s emeli a vércukorszintet. 
A kutatások kimutatták, hogy hosszabb távon az olyan mérsékelt szénhidráttartalmú étrendek, melyekben szerepelnek gyümölcsök, zöldségek és teljes kiõrlésû lisztbõl készült termékek, legalább olyan hasznosak a fogyás szempontjából, sõt, akár jobbak is, mint az alacsony szénhidráttartalmúak.
 
 
Az étel elkészítése is befolyásolhatja a Glikémiás indexet:
 
 
A fõzés, õrlés, tartósítás, preparáció mind elsõdlegesen befolyásolja a cukrok felszívódásának sebességét. A magas keményítõtartalmú ételek fõzés hatására elvesztik állagukat, így emészthetõségük javul. A fõzési idõnövelésével a cukor felszívódási képessége nõ. Az õrölt alapanyagból készült ételek több vizet vesznek fel fõzés közben, ezáltal könnyebben ürülnek a gyomorból, és a cukorválasz nõ. Tartósítás hatására szintén nõ a cukorválasz.
Ha összehasonlítjuk a friss alma, a tisztított alma és az almalé vércukoremelõ hatását, azt látjuk, hogy a juice növeli leginkább a cukorszintet, de nem tartósan, hanem igen rövid ideig marad magas szinten. A hámozott alma közepes mértékben, a friss alma legkevésbé emeli a vércukorszintet. 
 
 
A szénhidrátok fajtái:
 
 
Összetett szénhidrátok:   Ezeknek a szénhidrátoknak összetettebb a kémiai felépítésük, ezért az emésztés több idõt vesz igénybe, lassabban bomlanak le a bélbõl felszívódó egyszerû cukrokra. A növényi eredetû ételek a maguk nyers, természetes formájában leginkább összetett szénhidrátokból, illetve élelmi rostokból, növényi olajokból és más fontos tápanyagokból állnak. A tápláló összetevõk e nyerõ kombinációja, valamint a lassabb emészthetõség teszi a zöldségeket és gyümölcsöket az ember számára elérhetõ legegészségesebb ételek egyikévé. A táplálkozási szakértõk az összetett szénhidrátokat gyakran „jó” szénhidrátoknak nevezik.
 
 
 
Egyszerû szénhidrátok:  Ezek a molekulák egyszerûbb felépítésûek, ezért emésztéskor gyorsan glükózzá, vagyis vércukorrá bomlanak le. Növényi eredetû ételeink némelyike, például a sárgarépa eleve sok egyszerû szénhidrátot tartalmaz, de a legtöbb mégis az élelmiszeripari feldolgozás eredményeként kerül az étrendünkbe. A finomított cukor a legelterjedtebb egyszerû szénhidrátforrás. A fehér liszt és a fehér rizs esetében is gyorsabb a bennük levõ szénhidrátok felszívódása, mivel az „egyszerûsítés”, azaz a feldolgozás folyamatában az eredeti növényi nyersanyagból gyakran eltávolítják a rostokat, növényi olajokat és mikrotápanyagokat, így a táplálkozási érték nagy része elveszik. A szakértõk ezeket a gyors vércukor ingadozáshoz vezetõ szénhidrát-forrásokat nevezik „rossz” szénhidrátoknak.
 
 
 
A feldolgozott vagy finomított szénhidrátok csoportja:
 
 
Amikor finomított termékek készülnek, gyakorlatilag minden olyan részétõl megfosztják az élelmiszert, ami egészséges és hasznos. Így például összetett szénhidrátok tömkelegét veheted magadhoz a barnarizsbõl, de például egy fehér rizsben semmilyen egészséges dolog nincs. Ugyanis a feldolgozás során eltávolítják a csírát, a korpát, a növény azon részeit, amelyek a vitaminokat, a rostokat és a fontos ásványi anyagokat tartalmazzák. Minél inkább feldolgozott egy élelmiszer, annál inkább valószínûbb, hogy sokkal több hozzáadott cukrot és más anyagot tartalmaz, mindemellett valószínûbb, hogy többet vesztett a hasznos tápanyagokból is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mely szénhidrátok ajánlottak:
 
 
Bogyós (erdei) gyümölcsök és cseresznye
 
Bár a gyümölcsfogyasztással vigyázni kell a gyümölcscukor miatt, a bogyós gyümölcsök, mint például a málna, az áfonya, a szeder illetve a cseresznye a leginkább ajánlható gyümölcsfélék. Rosttartalmuk magas, tele vannak antioxidánsokkal, és nagyon alacsony a glikémiás indexük, különösen a cseresznyének. A cseresznye azért is jó megoldás, mert a magok miatt nehéz hirtelen sokat enni belõle.
 
 
Gyümölcsök
 
 
Megnevezés
Glikémiás index (GI)
Cseresznye
22
Grapefruit
25
Alma
38
Körte
38
Szilva
39
Szõlõ
46
Õszibarack
42
Narancs
44
Banán
52
Kivi
53
Mangó
55
Sárgabarack
57
Ananász
59
Papaya
59
Füge
61
Mazsola
64
Sárgadinnye
65
Görögdinnye
71

 

 

Csíráztatott szemekbõl készült kenyér (tönköly, búzacsírás, zöldbanán liszt)
 
 
 
A csíráztatott szemekbõl készült kenyér, mint amilyen az Ezekiel 4:9 kenyér, nagyszerû módja annak, hogy alkalmanként a kenyér is része lehessen az étrendednek, anélkül, hogy a fehér kenyérrel kapcsolatos problémák felmerülnének (igaz, glutént az Ezekiel kenyér is tartalmaz).
Az Ezekiel kenyér bio, csíráztatott, 100%-ban teljes õrlésû, finomított liszt mentes kenyér. Két szeletben 6 gramm teljes értékû fehérje van, valamint 6 gramm rost is, ha tehát semmiképp sem akarsz lemondani a kenyérrõl, akkor inkább ezt a típust fogyaszd, persze mértékkel.
Nagyon egészséges a zöldbanán liszt, amely nevével ellentétben se nem banán ízû, és nem is zöld, ugyanis még azelõtt megõrlik a gyümölcsöt, hogy elkezdene érni. Így jön létre a sárgás, homokszínû õrlemény.
Nagyon jó választás a zöldbanán liszt, magas rosttartalmánál alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmánál, valamint egyedi, rezisztens keményítõtartalmánál fogva nemcsak az étel intoleranciában szenvedõk és az gluténmentes étrendet fogyasztók számára nagy kincs, hanem a fogyókúrázók, cukorbetegek is egyszerûen beilleszthetik étrendjükbe. A benne lévõ rostoknak köszönhetõen lassan szívódik fel és a belõle készült élelmiszerek fogyasztása után késõbb leszünk újra éhesek. A benne lévõ egyedi keményítõ szervezetben történõ felszívódása és az anyagcserére való hatása eltér a többi keményítõ fajtától.
 
 
 
Gabona
 
 
 
 
Megnevezés
Glikémiás index (GI)
Árpa
25
Teljes kiõrlésû száraztészta (pl. spagetti)
39
Rozskenyér
41
Bulgur
48
Zabpehely
55
Zabkorpa
56
Basmati rizs
58
Hajdina
54
Kukorica
56
Kuszkusz
65
Köles
71
Fehér kenyér
70
Barna rizs
76
Puffasztott rizs
78
Fehér rizs
87
 
 
 
 
Édes burgonya
 
 
Csak a nevében burgonya, amúgy nincs köze hozzá. Az íze édeskés, inkább a sütõtökre hasonlít. Béta-karotinban gazdag, C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok (kb. 2g/100 g) fehérje is található benne, ugyanakkor kalóriatartalma alacsony, tele van rostokkal és ásványi anyagokkal és kiválóan laktat is.
 
 
 
Keményítõtartalmú zöldségek
 
 
 
 
Megnevezés
Glikémiás index (GI)
Sárgarépa
47
Fõtt burgonya
58
Édesburgonya
61
Cékla
64
Bugonyapüré
74
Sült burgonya
85
 
 
 
 
Quinoa
 
 
A barna rizs mellet az egyik legjobb szénhidrátforrás. A quinoa valójában nem gabona, hanem egy növény magja. A quinoa glutén mentes és kiemelkedõen magas a fehérjetartalma is, ráadásul szintén teljes értékû fehérjét tartalmaz. Igen magas a rosttartalma, alacsony a glikémiás indexe és emellett kiváló vas-, magnézium-, E-vitamin-, kálium- és rostforrás is.
Számtalan formában kapható már idehaza is, fogyasztható köretnek, vagy saláták mellé, így nagyon jó szénhidrát forrás a szükséges fehérjebevitel mellé.
 
 
Bab, lencse és más hüvelyesek
 
 
A bab és a lencse legyen az elsõ számú választásod, ha a megfelelõformád érdekében „jó” szénhidrátot akarsz fogyasztani. A hüvelyesek tele vannak rosttal, fehérjével és számtalan formában kaphatóak (fehér, vörös, pinto bab, vesebab, vajbab, züldbab, stb.), így kevésbé is unod meg õket és annyit ehetsz, belõlük amennyi jólesik. A magas rost és fehérjetartalom miatt célszerû naponta legalább egyszer fogyasztani õket és vacsorára is inkább ezekbõl fogyassz a fehérje mellé és meglátod, az eredmény nem marad el.
Ha tehát szénhidrátot fogyasztasz, akkor lehetõleg a fentiekbõl válassz. 
 
 
 
Hüvelyesek 
 
 
 
Megnevezés
Glikémiás index (GI)
Szójabab
18
Lencse
28
Csicseriborsó
28
Vörösbab
28
Vajbab
31
Fehérbab
38
 
 
Tejtermékek
 
 
 
Megnevezés
Glikémiás index (GI)
Natúr joghurt
14
Zsíros tej
28
Sovány tej
33
 
 
 
 Édesítõszerek
 
 
 
 
Megnevezés
Glikémiás index (GI)
Gyümölcscukor (fruktóz)
23
Méz
62
Kristálycukor (szacharóz)
68
Szõlõcukor (glükóz)
100

 

 

 
Jó egészséget kívánok hozzá!
 
Kiss D Ferenc pszi-sebész
 
 
 
Forrás:   http://dietless.hu
               http://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/
 
 
 
 
 
 

 

Kiss D Ferenc pszi-sebész eheti jótanácsa:
2015.05.015.
 
 
Amennyiben szeretnél egészségtudatosabban étkezni, illetve megszabadulnál néhány fölös kilótól, érdemes étrendedben a hagyományos cukrot, az asztali sót, a fehér lisztet és a napraforgó olajat lecserélni!
 
 
Hagyományos cukor élettani hatása
 
Rengeteg cukrot fogyasztunk, és az emberi test nem képes feldolgozni. Természetesen szervezetünk megpróbálja lebontani, feldolgozni, de ehhez értékes mikrotápanyagokat, és kalciumot von el a szervezetünktõl. A boltban kapható termékek a testbõl vonják ki a lebontáshoz szükséges B-vitamint és más mikrotápanyagokat, ezzel hiánybetegségeket idéznek elõ. Erõsen savasítják a szervezet kémhatását, így a csontokból kivont… kalciummal és ásványi sókkal kénytelen kompenzálni a testünk. A bûnlajstromot még folytathatnánk tovább.
 
Hagyományos cukor helyett:
 
Juharszirup

A juharszirup igazi természetes édesítõszer, egészséges választás. hiszen tele van ásványi anyaggal, és kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor. Fontos azonban, hogy meggyõzõdj arról, hogy az üveg 100%-ban juharszirupot és nem juharszirup ízesítésû cukorszirupot tartalmaz. Az elõbb említettnek ugyan magasabb az ára, utóbbinak viszont cukortartalma magas, és nem tartalmaz elegendõ ásványi anyagot sem. A tiszta juharszirup természetes összetevõkbõl áll, amelyek veszíthetnek hatásukból, és mivel adalékanyag mentes mindenképpen hûtõben kell tárolni a felbontás után.  A természetes juharszirup pozitív hatással van a bõrre, és látásra, valamint enyhíti a fáradtságot. Glikémiás indexe nagyon alacsony, és csupán 50 százaléka szívódik fel, az is nagyon lassan, ami miatt fokozza a jóllakottság érzését. Ráadásul lúgosít, antibakteriális hatással is bír, nem károsítja a fogzománcot, segíti az emésztési folyamatokat is és nem táplálja a Candida gombákat, így aztán Candida diétások is fogyaszthatják.
Felhasználása igen széles körû. Nyugodtan lehet használni sütéshez és fõzéshez, kávéhoz, teához, joghurthoz, gofrihoz, gyümölcsökhöz öntetnek, igazából mindenhez, amihez cukrot is adnál.
 
 
 
 
 
Stevia, avagy Jázminpakóca
 

A stevia ugyan itthon kevésbé ismert édesítõszer, elõnye, hogy természetébõl eredendõen édes, kalória és szénhidrátmentes, egyensúlyban tartja a vércukorszintet, valamint elkerülhetõ vele a fogszuvasodás. Dél-Amerikából származó gyógynövény, melyet Ázsiában is gyakran használnak üdítõitalokhoz, cukormentes rágógumikhoz, joghurtokhoz, savanyúságokhoz, valamint süteményekhez. Itthon szirup és por formában is lehet kapni bioboltokban. Akár magát a növény levelének forrázatát is használhatod édesítéshez. Íze jelentõsen édesebb, mint a cukornak, így fontos, hogy jóval kevesebbet használj belõle ízesítésre. Gátolja a baktériumok és vírusok szaporodását a szervezetben. Cukorbetegek is fogyaszthatják, illetve Candida-diéta alatt is kiváló választás. Levelét használhatod szárított formában teához vagy süteményekhez is. Ha nem szeretnél otthon nevelni a gyógynövényt, a belõle elõállított édesítõszert megvásárolhatod gyógynövényboltokban is.
Az cikk folytatásáért kattintson az alábbi linkre!
 
Asztali só élettani hatásai

A túlzott konyhasó negatív hatásai közismertek: magas vérnyomás, szívelégtelenség, vízvisszatartás, ödéma, cellulit, vizenyõ, stb.
A túlfogyasztás következményeképpen - ami sót már nem tud feldolgozni szervezünk - lerakódnak az ízületeinkben, aminek következménye a sok reumás megbetegedés, köszvény, ízületi gyulladás, valamint ide vezethetõ vissza a vese- és epekõ képzõdése is.
A vesén keresztül mindössze napi 5-7 gramm sót tudunk kiválasztani, kiválasztó szerveink a mai átlagosnak mondható táplálkozás mellett iszonyatos túlterhelésnek vannak kitéve.
Egyes szakemberek a konyhasót a civilizált ember titkos gyilkosának tartják, mert tönkreteszi a hajszálerek mûködését, valamint elõsegítik a daganatos megbetegedések kialakulását. A túlzott sófogyasztás ezenkívül a sejteken belül is káros változásokat idéz elõ, illetve veszélyezteti a veséket.
 
 
Asztali só helyett:
 
Himalájai só
 
A Himalájából származó õssó a világ egyik legértékesebb sójaként van számon tartva. A Himalájából származó természetes õssó nem gyógyszer, hanem a szó igazi értelmében vett élelmiszer. A világ egyik legértékesebb sóját a Himalája és az Indus folyó között található sóhegységben bányásszák. Ez a kristálysó, kb. 3000 méter magasságban fekvõ sóbányából származik. A tenger kiszáradása után visszamaradt sót idõvel más kõzetrétegek fedték be, így 350 millió éven keresztül folyt a só tisztulása és érése a mélyben. A külvilágtól elzárva, védve volt a környezetszennyezéstõl. A legtisztább, szinte átlátszó kristályok melyek úgy néznek ki, mint a csiszolatlan gyémánt a bánya egy alsó vékony rétegébõl kerülnek ki. Ezt követõen megtisztítják, napon szárítják, szín szerint szortírozzák a sókristályokat. A sötétebb köveket fürdõsónak dolgozzák fel. A legtisztább kristályokat kézzel darabokra aprítják, sós vízben mossák és napon szárítják.
 
A hagyományos konyhasóval szemben a Himalája õssó tiszta, nem tartalmaz adalékanyagokat és nem távolították el belõle a tengervízre jellemzõ nyomelemeket sem! Így természetes formában tartalmazza a 84 féle ásványi anyagot és nyomelemet, köztük a jódot is! A Himalája sóban nincs tapadásgátló, sem csomósodásgátló anyag. Immunrendszer erõsítõs és erõsen lúgosító hatású. Különleges tulajdonságai folytán energiát adó és kiegyenlítõ, semlegesítõ és salaktalanító hatású. Megszünteti a fogínyvérzést és fogínygyulladást. Oldja a régi nátrium – klorid okozta ízületi lerakodásokat, veseköveket, fogkövet. Természetes úton helyre állítja az elektrolit-háztartását.
 
 
 
Felhasználása
 
Külsõleg és belsõleg egyaránt használható.
Tanács: a sót ne fõzzük, ugyanúgy, mint a fûszereket, utólagosan adjuk hozzá az ételünkhöz, így az íze és a kristályforma is megmarad.
Készíthetünk belõle Sole oldatot, használhatjuk fürdéshez, orrüreg és szemtisztításhoz. Sóing, sópárna, sózokni, bõrápolás, bõrhidratálás, borogatás, inhalálás, sófürdõ és a cellulitisz kezelésére kiválóan használható. A fürdõsóból vett 30 perces sófürdõ 3 napi böjt méregtelenítõ hatásnak felel meg. A sószappan hatása látványosan csökkenti a cellulitiszt, oldja a bõr alatti kötõszövetek között lerakódott méreganyagot.
 
 
Fehér liszt
 
A finomított liszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és a csírakezdeményt, amelyek az emésztéshez fontos és hasznos tápanyagokat tartalmaznak, helyette fehérje és szénhidrát van benne bõven. Hogy a rostanyagot elválasszák a korpától, elvonják a belsõ fehér, szénhidrát dús részeket, és csak ezeket õrlik lisztté. Emiatt a finomított fehér lisztbõl készült táplálék egyoldalú lesz, ami hosszú távon káros ez egészségre, és kifejezetten hizlaló, ugyanakkor a teljes kiõrlésû lisztbõl (amely tartalmazza a héj és a csíra fontos anyagait is) készült kenyér élelmi rostokban gazdag, ezek pedig elõsegítik az emésztést, csökkentik a zsír koleszterinszintjét. A fehér liszt egyszerû szénhidrát, amely hírtelen megemeli a vércukorszintet és elhízáshoz vezethet. A rost- és tápanyaghiányos gabonákból készült élelmiszerek túlzott mértékû fogyasztása hozzájárulhat különféle emésztõszervi- és keringési betegségek kialakulásához, befolyásolja az immunrendszer mûködését, akár vitaminhiányos állapot is kialakulhat.
 
Fehér liszt helyett:
 
 
Tönkölybúza liszt
 
Lehetõleg ezt használjuk, mert ez a legegészségesebb a lisztek közül.  A tönkölybúza elõnye, hogy a környezetében lévõ gyomokat elnyomja, így vegyszermentesen termeszthetõ. Olyan természetes tápanyag, amely a szükséges tápanyagok szinten mindegyikét tartalmazza és kiválóan erõsíti immunrendszerünket. Gazdag a rosttartalma, így tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést, csökkenti az érelmeszesedést. Vitamin- és ásványianyag-tartalma egyedülálló. Megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin- csoport, és kiemelkedõen magas az E-vitamin-tartalma. A tönkölybõl készült élelmiszerek kalcium-, magnézium-, foszfor,- és szeléntartalma 7-8 szor magasabb, mint más gabonák esetében. A hagyományos gabonákhoz viszonyítva alacsonyabb a szénhidráttartalma, lassabban szívódik fel, így cukorbeteg étrendjébe is beilleszthetõ. Esszenciáliszsírsav-tartalma, lassabban szívódik fel, így cukorbetegek étrendjébe is beilleszthetõ. Esszenciáliszsírsav-tartalma jótékonyan hat az idegrendszerre.
 
 
 
 
 
Teljes kiõrlésû liszt
 
Rengeteg B1 – vitamint tartalmaz, amely a szénhidrátok anyagcseréjében tölt be fontos szerepet. A pantonténsav hozzájárul a zsírsavak és a szénhidrátok lebontásához, az idegrendszer egészséges mûködéséhez. Az ásványi anyagok közül megtalálható benne a magnézium, amelyre a jól mûködõ fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréhez van szükség, s amely az ideg- és izommûködést is szabályozza.  A réz, a mangán, a króm és a szelén pedig olyan fontos nyomelemek, amelyeknek szintén kiemelkedõ szerepük van az emberi szervezet mûködésében.
 
Étkezési olaj:
 
Napraforgó olaj
 
Hazánkban a legnépszerûbb, hiszen semleges íze miatt szinte bármihez felhasználható. Egészség szempontjából sajnos csöppet sem jó, sõt kifejezetten árt az egészségnek. A legjobb diétás ételek is elvesztik hatásukat a napraforgó olaj miatt. Igaz, hogy ez olcsóbb, ám hosszú távon kifizetõdõbb egészséges olajokat használni.  „ Egy kémiai labor teljes arzenálját bevetik annak érdekében, hogy sikerüljön 20 % extra olajat kinyerni a magból, amit korábban a takarmányba kevertek. Az olajat, aztán mindenféle módon „kezelik”, hogy olyan legyen, amit a házi asszonyok szeme elvár. Savazzák, lúgozzák, színtelenítik, szagtalanítják, és megpróbálnak belõle minden méreganyagot kiszedni, amit elõtte pár perccel belekevertek. Sikertelenül. Belekerül szinten minden ipari péksüteménybe, ez a margarinok alapanyaga, sõt ebbe úsznak a heringek az olajos halas konzervekben. Mivel sokkal kevésbé romlandó, mint a nyers vagy szûz változatai, a konzervipar is ezt használja. Ebbõl készülnek azok az olcsó „sajthoz hasonlító tárgyak”, amikkel a pizzériák meghintik az ételeket, és amivel az olcsó, házhoz szállított ebédek gyártói is dolgoznak. „Az olajokat és zsírokat deríteni, fehéríteni kell, hogy a nem kívánatos színes anyagot eltávolíthassák. Részben azért, mert ezek a színes anyagok az összetételük alapján az olaj ízét negatívan befolyásolnák, másrészt a fogyasztó a színt zavarónak találná. Ezért az élvezhetõséget vagy az eladhatóságát korlátozná.” Az idézett szöveg az olajnövények, növényolaj gyártás szakkönyvébõl való.
 
 
 
Napraforgó olaj helyett:
 
 
Az extra szûz olívaolajok:
 
Fõzéshez, sütéshez nem ajánlott, mert a hevítés során az extra szûz olívaolajban található többszörösen telített zsírsavak magas hõmérsékleten elbomlanak, és olyan melléktermékek keletkezhetnek, amelyek károsak az egészségre, ezáltal sütés, fõzés szempontjából semmivel sem jobb, mint a napraforgóolaj.  Kész ételekhez vagy salátához, salátaöntetekhez, mártásokhoz és szószokhoz nagyon egészséges. 73 %-ban tartalmaz Omega-9 zsírsavat emellett megtalálható benne antioxidánsok; E- és K-vitamin; vas, Az extra szûz olívaolaj rendszeres fogyasztása védi az érrendszert a meszesedéstõl, csökkenti a vér LDL- koleszterin szintjét, valamint a trombózis és más szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Nem csak a szívünknek hasznos, hanem a gyomrunknak is. Ugyanis a szûz olívaolaj megelõzheti és kezelheti a gyomorfertõzést. A már fájdalmas gyomorfekélyeket és gyomorgyulladásokat is lehet vele kezelni, mivel a benne található antioxidánsok csoportja a fenolos vegyületek gátolják H. pylori szaporodását, és megöli ezeket a baktériumokat. A szûz olíva olaj vegyületei nyolc H. pylori törzs ellen hatásosak, beleértve ebbe azt a hármat is, amelyek már elveszítették érzékenységüket bizonyos antibiotikumokra, rezisztenssé váltak.
 
Extra szûz kókuszzsír
 
Sokan azt hiszik, hogy a kókuszzsír és a kókuszolaj két különbözõ dolog, azonban ez csupán a halmazállapotát jelöli ugyanannak az anyagnak. Való igaz, a helyes megnevezése a kókuszzsír, ugyanis nagyrészt telített zsírsavakat tartalmaz, viszont 24 °C-on olvadásnak indul, és folyékony állagúvá válik. Hatásaiban azonban semmi különbség a kettõ között.
 
 
 
 
 
 
Felhasználása:
 
Margarin helyettesítésére, mártásokhoz, sütéshez, pirításhoz, pároláshoz magas hõmérsékleten történõ fõzéshez. A kókuszolaj ellenálló az oxidációval szemben, továbbá hõstabil, azaz nem indulnak el az olyan káros oxidációs folyamatok, mint a sejtburjánzás. Füstpontja népszerû fõzõolajok közül a legmagasabb.
A szûrt kókuszzsír szerkezete nagyon stabil, így - ellentétben más növényi olajokkal - többszöri használat esetén sem keletkezik benne káros anyag. Nem hidrogénezett és adalékanyagot sem tartalmaz. Stabilitása révén nem avasodik. Antioxidánsok; E- és K-vitamin; vas + 90% telített zsírsavak.  A kókuszzsírban található laurinsav emésztéséhez és felszívódásához nem szükséges lipáz enzim. A kókuszzsír az epehólyag vagy a hasnyálmirigy mûködési zavara esetén is könnyen felszívódik. Ezek a tulajdonságok lehetõvé teszik, hogy olyan betegségek diétás kezelésében is alkalmazható legyen, ahol zsíremésztési vagy - felszívódási zavar áll fenn és/vagy többletenergia bevitelére van szükség. A kókuszzsír fokozza az anyagcserét, továbbá biztosítja a kellõ mennyiségû kalóriabevitelt, mely a hatékony fogyókúra és a tartós fogyás egyik fontos szempontja. Segíti a zsíroldékony vitaminok és tápanyagok felszívódását is. Cukorbetegek fogyaszthatják cukorbetegek is, mivel az inzulin jelenléte nélkül is képes táplálni a sejteket. Használatával az ízek erõteljesebbé válnak és jobban érvényesülnek. Ugyanaz az étel kókuszzsírral elkészítve sokkal teltebb íz világot nyújt.
 
Kiss D Ferenc pszi-sebész
 
 
 
Kiss D Ferenc pszi-sebész eheti jótanácsa:
2015.05.05.-12
 
 
Egészséges napi étkezés
 
 
Ötletek az egészséges reggelihez
 
Reggelire a legegészségesebb és a szervezeted mûködéséhez leghatékonyabb táplálék az a TOJÁS valamilyen formája zöldségekkel (lehet egyéni anyagcserére, személyre szabott finomításokkal).A tojás nagyon jó omega-3 zsírsav forrás. Egy új tanulmány kimutatta, hogy a reggelire elfogyasztott fehérjedús tojás csökkenti az éhségérzetet és az ebéd közben, ill. a nap többi részében bevitt kalóriák mennyiségét. Azoknak a tyúkoknak a tojása, amelyek zöldségeket és rovarokat fogyasztanak  több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint azoké, akiket kukoricával vagy szójával etetnek. De lehet õket etetni halolajokkal is, hogy növeljük az omega-3 zsírsav koncentrációt. Ha lenmagot vagy repcét adnak nekik, akkor szintén jó minõségû tojást fognak tojni..
 Nagyon jó reggelire még a jó minõségû májasok vagy májpástétomok (sertés, marha, kacsa, stb): szója, tejpor, keményítõ, cukor, ízfokozók és egyéb nagyüzemi “hulladékok”NÉLKÜL.
 
 
Megemlítenék két receptet reggelinek:
 
 
Buggyantott tojás spenóttal
 
Egyszerûen elkészíthetõ, egészséges reggeli, amely rengeteg minõségi fehérjét, illetve a spenótnak köszönhetõen sok-sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között A-vitamint, B-vitamintC-vitamintE-vitamintkalciumotmagnéziumot és cinket.
 
 
 
Elkészítés
1. Forraljunk fel vizet egy lábasban. A feltett vízbe tegyünk egy teáskanál ecetet (ez fogja majd össze a tojást).
2. Egy kis tálkában törjük fel a tojásokat, majd óvatosan csusszantsuk bele a felforrt vízbe. Ne aggódjunk, az ecetnek köszönhetõen nem fog szétesni, és a végén gyönyörû buggyantott tojásokat fogunk kapni.
3. Fõzzük a tojást kb. 5 percig.
4. Közben mossuk meg a friss spenótot, és kenyérpirítóban pirítsuk meg a kenyérszeletet.
5. Miután a tojás elkészült, egy lapos kanállal óvatosan emeljük ki a forró vízbõl, majd helyezzük a tányéron elõkészített pirítósra. Sózzuk-borsozzuk, tegyük szépen mellé a spenótot, majd locsoljuk meg némi friss citromlével.
 
 
 
Áfonyás-diós-lenmagos zabpehely
 
A müzlis zabpehely egyik nagyon egyszerû és finom változata, ideális reggelire és tízóraira. Egészséges omega-3 zsírsavakat és mangánt tartalmaz!
 
Áfonyás-diós-lenmagos zabpehely elkészítése
 
1. Keverjük össze a vizet és a sót egy kis fõzõedényben, majd állítsuk a hõfokot magasra.
2. Amikor a víz felforrt, a hõfokot vegyük lejjebb, adjuk hozzá a zabpelyhet, majd gyakran kevergetve, fedõ nélkül fõzzük körülbelül 5 percig, amíg a zab a vizet csaknem teljesen felissza.
3. Ekkor adjuk hozzá a fahéjat, az áfonyát, a diót és a lenmagot. Keverjük össze, fedjük le, majd kapcsoljuk ki a hõforrást. Hagyjuk állni lefedve 5 percig.
4. Tejjel és nádmelasszal tálaljuk.
A reform reggeli elfogyasztásával (müzli, olajos magvak, aszalt gyümölcs, méz, nyers zöldségek) a szervezet energiaigényét úgy biztosítjuk, hogy a szénhidrát felvétel egyenletes, mivel azt nem készen kapja a szervezet, elõbb még le kell bontania, így a vércukorszint lassan, nem ugrásszerûen emelkedik, a lebontásához elég a normál mennyiségû inzulin. Ez a folyamat nem olyan gyors, viszont egyenletes és sokkal tartósabb, mint a hagyományos reggeli esetén, és nem jelentkezik rövid idõ múlva az éhségérzet, nem jön létre a túlzott energia felvétel, nincs szükség a tízóraira sem, energia igényünk az ebédig biztosított. 
Tízórai helyett ajánlott a délelõtti bõséges folyadékfogyasztás, mivel a reggeli rostanyagainak emésztése több folyadékot igényel, másrészt a szervezet mûködése délelõtt aktívabb, fokozott az anyagcsere is, a bõséges folyadékfogyasztással kiválasztódnak az anyagcsere mérgek. 
 
 Egészséges ételek ebédre:
Az ebéd mind mennyiség, mind elkészítési mód tekintetében fontos, hogy könnyû legyen. Kerülendõek a zsíros, tartalmas levesek, mártások, nehéz ételek. Ezt az emésztés közben jelentkezõ fáradtság érzet elkerülése teszi indokolttá. Az egészséges táplálkozás alapja most is a táplálék helyes összetétele: ügyeljünk a fehérje, szénhidrát és zsír megfelelõ arányára, valamint az ebédre is érvényes, hogy nyers élelmi anyaggal kezdjük az étkezést. A helyes összetételû ebéd elfogyasztása után, már hosszabb ideig nem érez az ember éhséget, nem lesz úrrá rajta a délutáni fáradtság érzet, ezért nem vágyódik a délutáni, édességekbõl álló uzsonnára sem. 
 
A "Testkontroll" szerint az emberi szervezet a napszakok szerint egymástól elkülönült idõszakaszokban mûködik: 
"táplálékot felvevõ idõszaka" 12-20 óra, 
"beépülési idõszak" 20-04 óra, 
"kiválasztás idõszaka" 04-12 óra közé esik 

Szezámos csirke káposztával
Ez az egyszerûen elkészíthetõ szezámos csirke a kelkáposztának köszönhetõen nemcsak egészséges, de rendkívül finom és frissítõ is. K-vitamint, C-vitamint és A-vitamint tartalmaz.
 
A szezámos csirke elkészítése
 
1. Készítsük elõ, szeleteljük fel a fenti hozzávalókat.
2. Egy rozsdamentes acél serpenyõben melegítsünk 2 evõkanál csirkealaplevet. Amikor az alaplé forrni kezd, adjuk hozzá a vöröshagymát, majd fedõ nélkül, alacsony/közepes lángon, folyamatosan kevergetve pároljuk körülbelül 5 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, majd pároljuk még 1 percig.
3. Adjuk hozzá a csirkehúsdarabokat, majd fõzzük pár percig. Tegyük bele a kurkumát és a koriandert, majd keverjük jól össze a csirkével. Adjuk hozzá a kelkáposztát is. Fõzzük tovább pár percig, miközben folyamatosan kevergetjük.
4. Adjuk hozzá a maradék alaplevet, majd forraljuk fel magas hõfokon. Csökkentsük a hõfokot, majd pároljuk alacsony lángon körülbelül 3 percig, párszor megkeverve.
5. Dobjuk bele a zöld káposztát, a kockára vágott paradicsomot és az ecetet, majd fõzzük további 4 percig. Vegyük le a tûzrõl, locsoljuk meg olívaolajjal, majd szórjunk rá sót és fehér borsot.
6. Szeletelt újhagymával és szezámmaggal megszórva tálaljuk.
 
 
Sült csirkemell salátával és gorgonzola sajttal
 
Ideális és ínycsiklandó fõétel ebédre vagy vacsorára, ráadásul rendkívül egyszerûen elkészíthetõ. A salátához tetszés szerint egyéb zöldségeket is hozzáadhatunk.
 
Elkészítés
 
1. Melegítsünk elõ a sütõben kb. 150 fokon egy rozsdamentes acél vagy öntöttvas serpenyõt (ügyeljünk arra, hogy a fogantyú is rozsdamentes acél legyen) körülbelül 10 percig. Fontos, hogy az elõmelegítés végére a serpenyõ tûzforró legyen.
2. Amíg a serpenyõ átforrósodik, öblítsük le és szárítsuk meg a salátafejet és a zöldségeket, a bazsalikom- és oregánólevelekkel együtt. Az oregánólevelek mehetnek egészben a salátába.
3. Amikor a serpenyõ felforrósodott, fûszerezzük be a csirkemellet egy kis sóval és fekete borssal, majd helyezzük a forró serpenyõbe bõrre felfelé.
4. Toljuk vissza a sütõbe, majd grillezzük körülbelül 15 percig, vagy amíg meg nem puhul. Ügyeljünk arra, hogy a hús hamar meg fog sülni, mivel az elõre felforrósított serpenyõnek köszönhetõen mindkét oldalon a saját levélben, egyszerre sül.
5. Amikor a csirke majdnem kész, szórjuk meg a húst egy kis gorgonzola sajttal, toljuk vissza a sütõbe, majd hagyjuk, hogy a sajt megolvadjon. A csirkemell akkor jó, ha a belseje még enyhén rózsaszín.
6. Öntsünk a salátára és a zöldségekre citromlevet, olívaolajat, sót és borsot. Osszuk el a salátát egyenlõen 4 tányéron, majd helyezzük a salátaágyra a csirkemelleket.
 
Pár ötlet az egészséges vacsorához
 
A vacsora elhagyása alapvetõen nem fogyaszt, csupán a nap folyamán bevitt kalóriacsökkenés az, ami számít. Ennek ellenére nem árt, ha utolsó étkezésként egy könnyû, egészséges és finom vacsorát választasz.
A szervezetet támogató vacsorának a következõ alapismérvei vannak:
Tartalmazzon jól hasznosuló és megfelelõ minõségû fehérjét (egyéni anyagcserétõl függõen ez lehet például hal, marhamáj, akár valamilyen hús, de semmiképpen sem szója). Mindez segít a melatonin és a szerotonin elõállításában, valamint hozzájárul az éjszakai regenerációs folyamatok sikeréhez, és ezek egyben feltételei a jó alvásnak is.
Az étel cukor- és keményítõtartalma legyen minél alacsonyabb vagy inkább nulla. A vérben felesleges keringõ cukrokkal csak a candidát és a zsírsejteket tápláljuk az éjszaka folyamán. A májunkat sem optimális például többlet gyümölcscukor (még rosszabb tejcukor) lebontásával terhelni ebben az idõszakban, fõleg nem akkor, amikor méreganyagok semlegesítése (is) zajlik. Megemlítek két példát, amibõl ötleteket meríthettek: paprikás sült ponty vagy busa, sült zellerrel. Mustáros marhamáj hagymákkal és brokkolival. Saláták és egyéb friss zöldségek természetesen mind-mind szóba jöhetnek (sütõtökkel bezárólag). Vegetáriánusoknak javasolnám a halas változatot, de ha nem megoldható, akkor esetleg próbálkozhatnak jó minõségû, hosszan érlelt sajtokkal.
Egyes kutatások szerint az alacsony gyümölcscukor-tartalmú, bogyós gyümölcsök (pl. szeder, áfonya, feketeribizli vagy a noni; kis mennyiségben) ugyancsak segíthetik a melatonin és a szerotonin termelõdését. A szerotonin agyunkban számos vezérlõ, irányító funkciót lát el. Hatására csökken a szorongás, a félelemérzet, nyugodtan, kiegyensúlyozottan reagálunk, elégedettek vagyunk, bensõ nyugalom tölt el bennünket. A melatonin segít a jobb alvásban, szinte mindenre jótékony hatást gyakorol a szívbetegségtõl kezdve a cukorbetegségen keresztül a csontok egészségéig és az elhízásig.
 
Grilezett hal
 
 
 
 
A halfélék az egyik leginkább diétás ételnek számítanak. Egészséges zsírsavakat tartalmaznak, nem terhelik le a gyomrot, ugyanakkor nagyon is könnyû jól lakni velük. A halak frissen facsart citrommal önmagukban is nagyszerû vacsorának bizonyulnak, de bármilyen saláta, zöldségköret mellett megállják a helyüket. Ha ezt az összeállítást már unod, akkor készíts változatos önteteket, vagy mártásokat a grillezett, esetleg sütõben ropogósan pirított hal mellé.
Segítségként ajánlanék egy weboldalt, ahol könnyen elkészíthetõ és egészséges recepteket lehet elsajátítani!
http://dietless.hu
 

 

 

 

 

Kiss D Ferenc pszi-sebész eheti jótanácsa

2015.04.28.-05.05.

 

 

Rangsorban összesített ételek a tápanyag tartalmuk szerint
1: ZÖLDSÉGEK: Számunkra a legegészségesebb étel. Viszonylag alacsony energia -, zsír-, és szénhidráttartalmukkal szemben jelentõs vitamin, ásványianyag és antioxidáns tartalmuk révén szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében. Kedvezõen hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására. Magas élelmi rosttartalmuk elõsegíti a megfelelõ bélmûködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét. Íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztõnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztõrendszer megfelelõ mûködéséhez.  Magas víztartalmuknak köszönhetõen szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.  A gyenge pontjaik a zöldségeknek például a létfontosságú zsírok, fehérjék és néhány B-vitamin hiánya. De pont itt lép be a második helyezett csoport.
2: HALAK, EGYÉB TENGERI ÉS ÉDESVÍZI HERKENTYÛK ÉS PUHATESTÛEK: Nagyon egészségesek. A halban kevés a koleszterin, de bõvelkedik ásványi anyagokban; magas az emberi szervezet számára fontos -,foszfor -,vas -,kálium - és kalcium -, valamint az A -,D -,B2 és B6- vitamin tartalma is. Különösen a lazac nagyon egészséges, amely Omega-3 zsírsavakban gazdag, mely által frissen tartja az agyat, ami az Alzheimer-kór megelõzõsét is elõ segíti.
3: BELSÕSÉGEK, VELÕK ÉS TOJÁSOK… az emberi szervezet számára szükséges tápanyagok szempontjából kész is vagyunk… de azért nézzük meg a többi csoportot is.
4: HÚSOK (melegvérû gerincesek izomzata).
 
 
És az alsóház…
5: GYÜMÖLCSÖK. Ami ilyen “magasra” emeli ezt a csoportot az a magas C-vitamin tartalom, a többi tápanyag tekintetében a zöldségek felül múlja az összes gyümölcsöt. FONTOS MEGJEGYZÉS: az éretlenül leszedett, utaztatott, nem frissen elfogyasztott vagy hõhatásnak kitett gyümölcsökben NEM marad C-vitamin.  Javasolnám a savanyú káposztát, illetve az alacsony gyümölcscukor-tartalmú gyümölcsöket: homoktövis, csipkebogyó, citrom, szeder, feketeribizli, paradicsom stb…
6: Diófélék és magvak. Kiemelkedõen egészséges ebben a csoportban a mandula és a kókuszdió. A mandula nagyon magas fehérje forrás, mely támogatja az agyi funkciókat és csökkenti a koleszterint, javítja a vérkeringést. A kókuszdió nagyon tápláló és gazdag vitaminokban (C, E, B1, B3, B5 és B6), rost- és ásványi anyagokban (vas, szelén, nátrium, kalcium, magnézium és foszfor). Ellentétben a tehéntejjel, a kókusztej laktózmentes, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A kókuszdió jelentõs mennyiségû zsírt tartalmaz, de ellentétben más diófélékkel, ezek a zsírok leginkább közepes láncú telített zsírsavak formájában jelennek meg, ilyen például a laurinsav, amely egy nagyon hasznos vegyületté alakul át a szervezetben. Ez a  monolaurin vegyület antibakteriális hatású és megakadályozza a vírusok és fertõzések elterjedését a szervezetben. Hozzájárul a szívbetegségek megelõzéséhez. A telített zsírsavak túlzott fogyasztása és koszorúér betegségek közti összefüggés jól megalapozott, ezért mivel a kókusztej telített zsírsav tartalma magas, mértékkel fogyasztható.
7: Teljes tej (sajnos a tejtermékeket nehéz egyben kezelni, ezért nem azt írom, hogy tejtermékek). Nagyon sok sajt a bélflórára tapad, ezért nem ajánlott a túlzott fogyasztásuk, kivéve a mozzarella sajt. Kiemelném még a kefirt, amelyjavítja az emésztést, az egész bélrendszerre jótékony hatással van, és a gyomorfekély kezelésében is fontos szerepe lehet. Ezen kívül szabályozza a vérnyomást, a vércukorszintet és a koleszterinszintet. A légúti megbetegedések kezelésére is alkalmas, sõt bõrbetegségeket is kúrálhatunk vele. A kefir jó az ekcémára és aknéra is, valamint erõsíti a szervezet immunrendszerét, és hatékony segítség az idõ elõtti öregség leküzdésében. A kefir csökkenti a szorongást és depressziót, vitalitással tölti meg a szervezetet, valamint a másnaposságra is igen jó. A hasznos baktériumok mellett a kefirben van kalcium, foszfor, magnézium, A-, B1-,B2, B6-, B12 vitamin, valamint E-, D- és K-vitamin.
8: Teljes kiõrlésû gabona: Itt a legjelentõsebb a teljes kiõrlésû lisztbõl készült tönkölybúzakenyér, amelynek magas a fehérjetartalma, kisebb a szénhidrát- és még alacsonyabb a zsírtartalma. Ráadásul B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaz, de a B12 jelenléte is kimutatható. Vegetáriusok számára különösen fontos táplálék, mivel rendelkezik azzal a teljes értékû aminosavval, amely a húsban található. Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott, hiszen klinikai kísérletek igazolják, hogy a tiszta tönkölybúza fogyasztói körében javul a diabetesben szenvedõk állapota, egyes esetekben a gyógyszeradag is csökkenthetõ. Kiemelném még a magvas kenyeret, melynek nagyon jó béltisztító hatása van.
A JÓL ÖSSZEVÁLOGATOTT ÉTELEKKEL MEGELÕZHETJÜK A BETEGSÉGEKET ÉS LELASSÍTHATJUK AZ ÖREGEDÉSI FOLYAMATOT!

 

 

 

2015.04.20.

 

Porcerõsítõ étrend

 

Ízületeink funkcionális egységet alkotnak, amelynek részei a csontok, porcok, szalagok és inak, valamint az izmok.

 

 

 A csípõízület: Bal oldalon látható a combcsont felsõ része az ízületi fejjel. Normál esetben ezt intakt porcréteg borítja. Hasonló módon „burkolt” az ízületi vápa is, tõle jobbra


Ezek a struktúrák folyamatos kopásnak vannak kitéve, ugyanakkor állandóan regenerálódnak is. Ezért folyamatosan tápanyagokra, hatóanyagokra van szükségük, amit csak a magas biológiai értékû, lehetõleg minél természetesebb állapotú élelmiszerek képesek biztosítani. De a tápanyagellátás testünk alapfunkcióinak teljesítõképességétõl is függ.

Az egészséges és jó teljesítõképességû emésztõrendszer és szív-keringés rendszer például alapvetõ feltétele annak, hogy a tápanyagok a belekbõl felszívódva eljussanak a véráramba, innen pedig az érrendszeren keresztül a sejtekbe. Ugyanígy természetesen az anyagcsere végtermékeit és a bomlástermékeket is el kell a sejtektõl szállítani.


Az elsalakosodás zavarja a tápanyagellátást
Mindeme folyamatokban a kötõszöveteknek fontos szerep jut. A kötõszöveteken keresztül jut el az oxigén és sok fontos tápanyag a sejtekhez. Ugyanakkor szûrõ funkciót is ellát, amennyiben mindent elraktároz és megsemmisít, illetve elszállít, ami szervezetünket terheli: szén-dioxidot, feldolgozatlan élelmiszer-alkotóelemeket, savakat, idegen anyagokat, mérgeket (pl. növényvédõszer-maradványokat, élelmiszer-adalékokat), valamint baktériumokat, vírusok toxinjait. A helytelen táplálkozás vagy túltápláltság túlterheli kötõszöveteink felvevõ- és feldolgozóképességét, amit a természetgyógyászat „elsalakosodásnak” nevez. Mindez károsan befolyásolja a tápanyagok szállítását, eljuttatását a sejtekhez, a szervekhez és az ízületekhez is, illetve az ízületeken belüli anyagáramlást is.

 Ha napi étrendünkben a zöldségek és a magas biológiai értékû növényi olajok dominálnak, nagy szolgálatot teszünk ízületeinknekAz elsalakosodás különösen erõteljesen érinti a véredényekkel gazdagon behálózott szövetet, amely az ízületi tok belsõ rétegét alkotja – ez az ún. synovialis réteg. Ez termeli a hialuronsavban gazdag ízületi folyadékot, a synoviát, amely táplálja a porcot, ugyanakkor kenõanyagként csökkenti a súrlódást és az ízületi felszínek kopását. A porcnak nincs saját vérellátása, nem futnak benne erek. A 3-5 mm vastag porcréteg, amelynek a felülete szinte tükörsima, olyan, mint egy szivacs. Ha terhelés, nyomás éri, összenyomódik és kipréselõdik belõle minden anyagcsere-végtermék, ami így az ízületi folyadékba, a synoviába jut. Ha megszûnik a terhelés, synoviát szív magába, így jut hozzá a fontos tápanyagokhoz. A rendszeres mozgáskor keletkezõ terhelés és tehermentesítés, a megfelelõ tápanyagellátással kombinálva a porcok egészségének bázisát alkotja.

A helytelen táplálkozás hatására károsodik a porc
A porcsejtek képesek kijavítani a károsodásokat, amelyek például sérüléskor lépnek fel: porcot termelnek, amelyek kitöltik az apróbb sérüléseket, hiányokat. A porc kb. 80 százalékban vízbõl, 20-ban vázfehérjékbõl (kollagénrostok), cukor-fehérje vegyületekbõl (proteoglikánok és glikoproteinek) áll. A hosszú ideig tartó helytelen táplálkozás és elsavasodás következtében azonban megváltozik a porcok összetétele, elvesztik rugalmasságukat, vitalitásukat, simaságukat és regenerálódási képességüket.

Ezzel megkezdõdik az ördögi kör. A porc felülete durvává válik, apró szilánkok válnak le róla, és hajszálrepedések keletkeznek a felületén. Gyulladások és duzzanatok (ízületi ödéma) alakulnak ki az ízületben, amelyek tovább pusztítják a porcot. Ennek következtében az ízületi rés beszûkül, ami nem csak a porc táplálását, anyagcseréjét rontja, hanem a szalagok és az ízületi tok feszességét is, ezzel egy idõben ezeknek az ízületeket stabilizáló hatását is.

Elõrehaladott stádiumban mindeme degeneratív, kopásos folyamatok hatására a porc teljesen elkophat, eltûnhet a csont ízületi felszínérõl. Ekkor a csont a csonthoz dörzsölõdik, ami fájdalmas, a csont ugyanakkor megvastagodik, amitõl az ízület merevvé válik. Ezek a folyamatok holisztikus kezelésekkel lefékezhetõk vagy teljesen leállíthatók.


A fölös kilók nagy terhelést jelentenek
Az ízületi panaszok szempontjából jelentõs kockázati tényezõt jelent a túlsúly. Hatására fokozódik az ízületek kopása, hiszen nagyobb nyomás nehezedik rájuk. Ráadásul a zsírszövetek gyulladásos mediátoranyagokat, ún. citokineket (pl. tumornekrózis-faktor alfa, interleukin- 6) termelnek.   Ezek nem csak a gyulladáshajlamot növelik, de hatásukra emelkedik a vérzsírok, a vércukor és a vér húgysavszintje is, valamint a vérnyomás.     Mindez hosszabb távon a véredények elmeszesedéséhez vezet, ami nagymértékben rontja a vérellátást, többek között az ízületekben is. Artrózis esetén tehát minden esetben arra kell törekedni, hogy a páciens lefogyjon. Ez lehetõleg ne tiltással, folyamatos kalóriaszámlálással és irreális célok kitûzésével történjen, hanem csökkentett kalóriatartalmú, teljes értékû étrend segítségével, amely ízlik a páciensnek és figyelembe veszi egyéni igényeit. A jelszó így hangzik: Próbáljon ki új ízeket ahelyett, hogy a megszokottat megtiltaná magának.

Különösen ajánlható az étrendben jelentõsen növelni a zöldségek és saláták, valamint a gyümölcsök arányát.

A fogyás érdekében minden étrendben hatszor annyi zöldség, saláta vagy gyümölcs legyen, mint teljes õrlésû gabonából készült étel vagy hüvelyes. Egy étel például 250-300 g zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint 40-50 g (mindig szárazon mérve) fõtt tésztát, rizst, kölest, quinoát, zabpelyhet vagy lencsét tartalmazzon.


Ha szószt készítünk, a zöldségeket tejjel (zab-, rizs- vagy szójatej) vagy vízzel pürésíthetjük. A gyorsan elkészíthetõ egytálételek mellett a zöldségekbõl készített zöldség-gabona fasírtok, felfújtak, rétesek és sós sütemények is fogyaszthatók.

A növényi bázisú táplálkozás egy sor elõnyt nyújt:
Ellátja testünket fontos növényi hatóanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amelyek erõsítik a kötõszöveteket, javítják a csontok, porcok és az ízületek lágy szöveteinek anyagcseréjét. Gyulladásellenes, immunrendszert erõsítõ, antibakteriális és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetõen semlegesíti a porcokat károsító szabad oxigéngyököket, amelyek ízületi gyulladás közben, illetve sérülések következtében termelõdnek.

A növényi étrend szegény purinokban, amelyekbõl a szervezetben húgysav keletkezik. Ha éveken keresztül sok purinnal terheljük szervezetünket, az egy idõ után nem tud megbirkózni a felgyülemlõ mennyiséggel. A vérben emelkedik a húgysavszint, amely a vesében, a kötõszövetekben és az ízületekben kristályos formában lerakódik. Ezt a betegséget nevezzük köszvénynek. A köszvényes ízületi gyulladások tovább gyorsítják a porc kopását. Purinterhelés szempontjából problémás ételek: a hús, a felvágottak és fõképp a belsõségek, de a hal, a tasakos levesek és szószok is, valamint a kólák és az alkohol, különösen a sör.

Kedvezõen befolyásolja a csontjaink és ízületeink szempontjából is fontos sav-bázis egyensúlyt úgy, hogy a kötõszövetekben lerakódott savakat semlegesíti és elõsegíti azok kiürítését. Ha étrendünk túlságosan bõséges vagy túl sok állati fehérjét, cukrot, finomlisztet tartalmaz, amihez ráadásul sok alkoholt, kávét, cukros üdítõt iszunk, a keletkezõ savak mennyisége meghaladja a vesék, a tüdõ és a máj pufferkapacitását. A savfelesleg a kötõszövetekben rakódik le és a fentiekben ismertetett folyamatokat indítja meg.

Ízületi panaszok esetében nagyon hatásos a böjtölés

A növényi ételekben nincs arachidonsav (omega-6 zsírsav), amelybõl a civilizált társadalmak tagjai az ajánlott mennyiség többszörösét fogyasztják el mindennap. E zsírsav, tartósan túladagolva, felhalmozódik a sejtekben, ami az ízületek nagy terhelésnek kitett helyein kedvez a gyulladásos folyamatok kialakulásának.


Az arachidonsav gyulladást okoz
Az arachidonsavban gazdag élelmiszerek fõképp állati zsírok (elsõsorban a disznózsír), valamint a kolbászfélék, belsõségek, tojás (fõképp a sárgája), a hús, a zsíros tejtermékek és sok hal (tonhal, makréla, lazac). A halak ugyanakkor sok gyulladásellenes hatású omega-3 zsírsavat (EPA és DHA) is tartalmaznak, ezért a hússal és a felvágottakkal szemben ezeket kell elõnyben részesíteni.

Kiváló növényi omega-3 zsírsavforrás (alfalinolénsav) a lenmag és a kendermag, a dió, a repce és a perilla olaja. Utóbbi az Ázsiában honos perilla nevû növény magjából készül, illata és íze leginkább a lenolajra emlékeztet.

Hetente kétszer legyen hal
A vegyes étrendet kedvelõk hetente kétszer fogyasszanak omega-3 zsírsavban gazdag halételt (pl. friss atlanti óceáni heringet) és hetente legfeljebb kétszer sovány húst (hetente legfeljebb 200-300 g) lehetõleg biológiai termelésbõl, vagy vadhúst. A felvágottakat és a sajtokat lehetõleg iktassuk ki étkezésünkbõl, és váltsuk fel a fõképp növényekbõl készült, kenyérre kenhetõ pástétomokkal.

 

 

 

A rendszeres mozgás megfelelõ táp - anyagellátással kombinálva a porcok egészségének bázisát alkotjaAz egészséges porcszövet regenerálódásához nélkülözhetetlen a kellõ folyadékfogyasztás (testsúly kilogrammonként kb. 35 ml = 0,035 liter): víz, buborékmentes ásványvíz, tea (csalán- és gyömbértea vagy 7-8 percig áztatott zöld tea), vagy frissen facsart zöldséglé, esetleg gyümölcslé, de utóbbi csak vízzel hígítva.


A böjt enyhíti az ízületi panaszokat
Ízületi panaszok esetében nagyon hatásos a böjtölés. A böjt során regenerálódhat az emésztõszervrendszer, amelyet a civilizációs étrend erõsen próbára tesz, és az állandó erjedés és rothadás miatt gyakran irritált.

A test böjt közben belsõ táplálkozásra áll át, kiüríti magából a savakat és a terhelõ anyagokat, például a kötõszövetekben elraktározott arachidonsavat és tápanyagokat (pl. fehérjét), anyagcsere-végtermékeket, gyulladásos mediátorokat, valamint antigén-antitest komplexeket lebontja. A klinikai vizsgálatok számtalan esetben bizonyították, hogy a jellegzetes ízületi panaszok mindössze néhány böjti nap után jelentõsen enyhülnek.

Kiemelten ajánlanám, a kollagén és a hyaluronsav tartalmazó ételek fogyasztását. Ha nem találjuk vonzónak az ezeket tartalmazó ételeket, akkor nyugodtan használhatunk kapszulákat helyette.

Hús

A hús termékekben, fõleg a szárnyasokban és a halakban van sok kollagén. A legtöbb kollagén ezeknek az állatoknak az inaiban, porcaiban és bõrében található meg, amit legtöbbször nem használunk fel az ételekben. A csontok is sok kollagént tartalmaznak, de sajnos ezeket a részeket sem fogyasztjuk el. A húsokat kisült zsírja is sok kollagént tartalmaz, ebbõl érdemes húslevest fõzni.

Zselatin
Az étkezési zselatin éppen olyan fehérjékbõl épül fel, mint a kollagén. A zselatinnak kevés színe, íze vagy szaga van, így kiválóan lehet használni sok ételhez. Sok édesség és desszert készül belõle, pedig nem is tudják, hogy a zselatin állati alapú élelmiszer – sertés vagy marha bõrbõl, csontból vagy porcból állítják elõ.


A kollagén
A kollagén az izmok, ízületek, inak, porcok, szalagok és csontozat természetes összetevõje. A kollagén összetart, erõt és rugalmasságot kölcsönöz a test különbözõ szöveteinek és sejtjeinek. A kollagén egy szerkezeti protein, egy megszilárdító ragasztóanyag. A csontok, az ízületek, a porcok, az ízületi nedv, az inak, a szalagok molekuláris szerkezetükben hasonlóságot mutatnak. A kollagén táplálék az ízületi porc és ízületi tok újjáépítésében, így alkalmazhatjuk porcépítõként, ill. az ízületek közötti „kenõanyag” újratermelésében is.


A hyaluronsav
Egy fehérje, amely természetes formájában megtalálható az emberi testben, és a szinoviális ízületi folyadékban, a szívbillentyûkben valamint a szemekben koncentrálódik. Szervezetünkben elsõdleges feladatát a porcok alkotóelemeként látja el. A porcokban a védi szervezetünket a külsõ fizikai behatásoktól, keni az ízületeket, és védi azokat a krónikus gyulladásoktól (arthritisz). A károsodott szövetek gyógyulását is elõsegíti.

Forrás: tgy-magazin.hu

 


 

2015.április14 - 21.

Szilícium-dioxid, amely egy magasabb szintû tisztulási folyamatot indít el az egész testünkben, ennek köszönhetõen emeli a testünk rezgésszámát. Így alkalmasabbá válik az energetikai rendszerünk, egy magasabb rezgésszámon történõ mûködésre. Mivel igen erõteljes változások vannak jelen a Földön, - melyek mind tisztulási folyamatok, és amelyek a mi javunkat szolgálja – szeretném veletek megismertetni a szilícium-dioxid nyomelem rendkívül jótékony hatásait. A szilícium-dioxid sejtjeink legfontosabb alkotó eleme, és nagyon fontos szerepe van az ásványi anyagok felszívódásában. Mind emellett megtisztítja a beleket, az ereket, a nyirokkeringést, a bõrt és minden egyes sejtünket. Fontos, hogy ezt a nyomelemet táplálékkal is bejutassuk a szervezetünkbe, már az élet korai szakaszában is, mert késõbb, az öregedés folyamán a szövetekben lévõ mennyisége meredeken zuhanni kezd.  
 A legismertebb és leghétköznapibb forrás a paradicsoma, uborka, burgonya, fokhagyma, kukorica, ananász, kapor, torma, mandarin, zöldbab, mazsola, amelynek a szilícium tartalma már említésre méltó. Kétszer ennyi szilíciumot tartalmaz, a cékla, a spenót, a búzakorpa és a rizs (teljes). Nagy szilícium tartalmú, a köles és az árpa, melyek az eddigieknek a 30 szorosa. Kiemelten magas értéket mutat a zabkorpa és a mezei zsurló, amely már 100 szorosa pl. a cékla szilícium tartalmának. További, szilíciumot tartalmazó gyógynövények: aloé, fehérmályva, citromfû, ginkgo, hibiszkusz, ginzeng, csalán és orvosi zsálya, amelynek fogyasztása daganatos betegségek esetén különösen ajánlott. Fontos megemlítenem a C-vitamint és a Kalciumot, melyek segítik a szilícium felszívódását.
Bízom benne, hogy hozzám hasonlóan még sok embernek sikerül megtapasztalni a különleges jótékony hatásait!
 
Kiss D Ferenc pszi-sebész


2015.március.31 - aprilis 02.

Mit tud a tönkölybúzafû?
·         Kiváló ásványianyag-, vitamin-, aminosav- és klorofillforrás
·         Segíti a méregtelenítést
·         Regenerálja a sejteket
·         Véd a káros sejtelfajulás ellen (pl. daganat)
·         Javítja a szöveti oxigénellátást
·         Támogatja az immunaktivitást
·         Serkenti a vérképzést
·         Javítja a sejtanyagcserét
·         Frissít, vitalizál
·         Gyorsítja a gyógyulási folyamatokat
 
Mikor érdemes tönkölybúzafüvet használni?
·         Aki rendszeresen iszik búzafûlevet (már napi 1-2 kanálnyi is csodákra képes!) ritkábban betegszik meg, hamarabb felépül, és jobb lesz a teljesítménye.
·         Mivel a tönkölybúzafû hatóanyagai kiváló sejtregenerálók, lassítja az öregedést, és véd az idõ elõtti kimerülés ellen is.
·         Tavaszi fáradtság esetén is érdemes gondolni rá.
·         Hatékony kiegészítõje minden tisztító-, salaktalanítókúrának, így léböjt idején is javasolt a fogyasztása.
·         Krónikus gyulladások, fertõzések esetén okvetlen próbálja ki, hisz az immunrendszer támogatásával és a salaktalanítás serkentésével felgyorsítja a gyógyulást!
·         Fekélyes panaszok, emésztési zavarok szintén igen jól kezelhetõk rendszeres tönkolybúzafûlé.
·         Daganatos betegségek esetén – különösen legyengült állapotban – jól roborál, serkenti a szervezet daganatsejtekkel szembeni küzdelmét.

Eddigi heti jótanácsaink:

2015.04.22.-04.29. Colin C. Tipping: Sorsfordító megbocsátás 16. rész
2014.03.10.-03.16. Colin C. Tipping: Sorsfordító megbocsátás 15. rész
2014.03.03.-03.09. Colin C. Tipping: Sorsfordító megbocsátás 14. rész
2014.02.24.-03.02. Colin C. Tipping: Sorsfordító megbocsátás 13. rész
2014.02.17.-02.23. Colin C. Tipping: Sorsfordító megbocsátás 12. rész
2014.02.10.-02.16. Colin C. Tipping: Sorsfordító megbocsátás 11. rész
2014.02.03.-02.09. Colin C. Tipping: Sorsfordító megbocsátás 10. rész
2014.01.27.-02.02. Colin C. Tipping: Sorsfordító megbocsátás 9. rész
2014.01.20.-01.26. Colin C. Tipping: Sorsfordító megbocsátás 8. rész
2014.01.13.-01.19. Colin C. Tipping: Sorsfordító megbocsátás 7. rész
2014.01.06.-01.12. Colin C. Tipping: Sorsfordító megbocsátás 6. rész
2013.12.16.-01.05. Colin C. Tipping: Sorsfordító megbocsátás 5. rész
2013.12.09.-12.15. Colin C. Tipping: Sorsfordító megbocsátás 4. rész
2013.12.02.-12.08. Colin C. Tipping: Sorsfordító megbocsátás 3. rész
2013.11.25.-12.01. Colin C. Tipping: Sorsfordító megbocsátás 2. rész
2013.11.18.-11.24. Colin C. Tipping: Sorsfordító megbocsátás 1. rész
2013.11.11.-11.17. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 39. befejezõ rész
2013.11.04.-11.10. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 38. rész
2013.10.28.-11.03. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 37. rész
2013.10.21.-10.27. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 36. rész
2013.10.14.-10.20. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 35. rész
2013.10.07.-10.13. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 34. rész
2013.09.30.-10.06. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 33. rész
2013.09.23.-09.29. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 32. rész
2013.09.16.-09.22. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 31. rész
2013.09.09.-09.15. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 30. rész
2013.09.02.-09.08. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 29. rész
2013.08.26.-09.01. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 28. rész
2013.08.12.-08.25. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 27. rész
2013.07.29.-08.11. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 26. rész
2013.07.15.-07.28. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 25. rész
2013.07.08.-07.14. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 24. rész
2013.07.01.-07.07. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 23. rész
2013.06.17.-06.23. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 22. rész
2013.06.17.-06.23. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 21. rész
2013.06.10.-06.16. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 20. rész
2013.06.03.-06.09. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 19. rész
2013.05.13.-06.02. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 18. rész
2013.05.06.-05.12. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 17. rész
2013.04.29.-05.05. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 16. rész
2013.04.22.-04.28. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 15. rész
2013.04.15.-04.21. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 14. rész
2013.04.08.-04.14. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 13. rész
2013.04.01.-04.07. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 12. rész
2013.03.25.-03.31. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 11. rész
2013.03.18.-03.24. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 10. rész
2013.03.11.-03.17. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 9. rész
2013.03.03.-03.10. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 8. rész
2013.02.25.-03.03. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 7. rész
2013.02.18.-02.24. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 6. rész
2013.02.11.-02.17. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 5. rész
2013.02.04.-02.10. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 4. rész
2013.01.28.-02.03. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 3. rész
2013.01.21.-01.27. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 2. rész
2013.01.14.-01.20. Vlagyimir Megre: Az Élet Energiája 1. rész
2013.01.06.-01.13. Emil Coué: A gyógyítás legnagyobb titka Befejezõ rész/
2012.12.17.-2013.01.06. Emil Coué: A gyógyítás legnagyobb titka 16-17. rész/
2012.12.10.-12.16. Emil Coué: A gyógyítás legnagyobb titka 15. rész/
2012.12.03.-12.09. Emil Coué: A gyógyítás legnagyobb titka 14. rész/
2012.11.26.-12.02. Emil Coué: A gyógyítás legnagyobb titka 13. rész/
2012.11.19.-11.25. Emil Coué: A gyógyítás legnagyobb titka 12. rész/
2012.11.05.-11.18. Emil Coué: A gyógyítás legnagyobb titka 10-11. rész/
2012.10.29.-11.04. Emil Coué: A gyógyítás legnagyobb titka 9. rész/
2012.10.22.-10.28. Emil Coué: A gyógyítás legnagyobb titka 8. rész/
2012.10.15.-10.21. Emil Coué: A gyógyítás legnagyobb titka 7. rész/
2012.10.08.-10.14. Emil Coué: A gyógyítás legnagyobb titka 6. rész/
2012.10.01.-10.07. Emil Coué: A gyógyítás legnagyobb titka 5. rész/
2012.09.24.-09.30. Emil Coué: A gyógyítás legnagyobb titka 4. rész/
2012.09.17.-09.23. Emil Coué: A gyógyítás legnagyobb titka 3. rész/
2012.09.10.-09.16. Emil Coué: A gyógyítás legnagyobb titka 2. rész/
2012.09.03.-09.09. Emil Coué: A gyógyítás legnagyobb titka 1. rész/
2012.08.27.-09.02. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 23. Befejezõ rész/
2012.08.20.-08.26. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 22./
2012.08.13.-08.19. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 21./
2012.08.06.-08.12. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 20./
2012.07.30.-08.05. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 19./
2012.07.16.-07.29. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 18./
2012.07.09.-07.15. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 17./
2012.07.02.-07.08. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 16./
2012.06.25.-07.01. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 15./
2012.06.18.-06.24. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 14./
2012.06.11.-06.17. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 13./
2012.06.04.-06.10. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 12./
2012.05.28.-06.03. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 11./
2012.05.21.-05.27. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 10./
2012.05.14.-05.20. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 9./
2012.05.07.-05.13. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 8./
2012.04.30.-05.06. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 7./
2012.04.23.-04.29. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 6./
2012.04.16.-04.22. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 5./
2012.04.09.-04.15. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 4./
2012.04.02.-04.08. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 3./
2012.03.26.-04.01. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 2./
2012.03.19.-03.25. Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok 1./
2012.03.12.-03.18. Annie Besant: A lélek létezésésnek bizonyítékai 2.
2012.03.05.-03.11. Annie Besant: A lélek létezésésnek bizonyítékai 1.
2011.12.12.-12.18. A tudás könyve 27. Befejezõ rész
2011.12.05.-12.11. A tudás könyve 26.
2011.11.28.-12.04. A tudás könyve 25.
2011.11.21.-11.27. A tudás könyve 24.
2011.11.14.-11.20. A tudás könyve 23.
2011.11.07.-11.13. A tudás könyve 22.
2011.10.31.-11.06. A tudás könyve 21.
2011.10.24.-10.30. A tudás könyve 20.
2011.10.17.-10.23. A tudás könyve 19.
2011.10.10.-10.16. A tudás könyve 18.
2011.10.03.-10.09. A tudás könyve 17.
2011.09.26.-10.02. A tudás könyve 16.
2011.09.19.-09.25. A tudás könyve 15.
2011.09.12.-09.18. A tudás könyve 14.
2011.09.05.-09.11. A tudás könyve 13.
2011.08.29.-09.04. A tudás könyve 12.
2011.08.22.-08.28. A tudás könyve 11.
2011.08.15.-08.21. A tudás könyve 10.
2011.08.08.-08.14. A tudás könyve 9.
2011.08.01.-08.07. A tudás könyve 8.
2011.07.25.-07.31. A tudás könyve 7.
2011.07.18.-07.24. A tudás könyve 6.
2011.07.11.-07.17. A tudás könyve 5.
2011.07.04.-07.10. A tudás könyve 4.
2011.06.27.-07.03. A tudás könyve 3.
2011.06.20.-06.26. A tudás könyve 2.
2011.06.06.-06.19. A tudás könyve 1.
2011.05.30.-06.05. Gyógynövények III.
2011.05.23.-05.29. Gyógynövények II.
2011.05.16.-05.22. Gyógynövények I.
2011.05.09.-05.15. A savtalanításról
2011.05.02.-05.08. Visszatekintés az elmúlt életekre
2011.04.18.-04.24. Gyógyítás a kommunikáció segítségével
2011.04.11.-04.17. A szívközpont megnyitása a kommunikáció segítségével
2011.04.04.-04.10. A négy test kiegyensúlyozása a kommunikációval
2011.03.28.-04.03. A négy test rendszere
2011.03.21.-03.27. Lélek és lélek közötti kommunikáció 2. rész
2011.03.14.-03.20. Lélek és lélek közötti kommunikáció
2011.03.07.-03.13. A kommunikáció természete
2011.02.28.-03.06. Találkozás a lélekkel és a spirituális tanítóval
2011.02.21.-02.27. Vivamus - B. Burns: Spirituális csatorna - Energiaközvetítés
2011.02.14.-02.20. Az emberi játszmákról
2011.02.07.-02.11. Mi a teendõ?
2011.01.31.-02.06. Az AIDS
2011.01.24.-01.30. A rák
2011.01.17.-01.23. Szenvedélybetegségek
2011.01.10.-01.16. Pszichés tünetek
2011.01.03.-01.09. Balesetek
2010.12.13.-12.19. Mozgásszervek és idegek 2.
2010.12.06.-12.12. Mozgásszervek és idegek
2010.11.29.-12.05. Szív és vérkeringés
2010.11.22.-11.28. Menopausa és klimaktérium
2010.11.15.-11.21. Szexualitás és terhesség
2010.11.08.-11.14. A hólyag
2010.11.01.-11.07. A vese
2010.10.25.-10.31. A bõr
2010.10.18.-10.24. Fejfájás
2010.10.11.-10.17. Az érzékszervek
2010.10.04.-10.10. A vékonybél és a vastagbél
2010.09.27.-10.03. Az emésztés
2010.09.20.-09.26. A lélegzés
2010.09.13.-09.19. Az elhárítás rendszere
2010.09.06.-09.12. A betegség jelentése és jelentõsége
2010.08.30.-09.05. Vizsgálódásunk módszerei 3. rész
2010.08.23.-08.29. Vizsgálódásunk módszerei 2. rész
2010.08.16.-08.22. Vizsgálódásunk módszerei 1. rész
2010.08.02.-08.15. Keressük az okokat
2010.07.26.-08.01. Az ember beteg
2010.07.19.-07.25. Jó és rossz
2010.07.12.-07.18. Az árnyék
2010.07.05.-07.11. Polaritás és egység
2010.06.28.-07.04. T. Dethlefsen – R. Dahlke: Út a teljességhez - Betegség és szimptóma Cégadatok

Térkép

Elérhetõségek